Egle Kvedaraites

Jag är forskande läkare och kombinerar min ST inom klinisk patologi, med fokus på neuropatologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, med forskning om immunsystemet vid Karolinska Institutet. Mitt mål är att bidra till den framtida utvecklingen av precisionsmedicin. Jag tycker att jag har världens bästa jobb – genom mitt arbete som läkare får jag insikt i de frågor som är mest aktuella och viktiga för våra patienter. Därefter försöker vi utforma studier och experiment som kan besvara dessa frågor och, förhoppningsvis, förbättra diagnostik och behandling av sjukdomar som i dag saknar botemedel.

Att jag har nått dit jag är i dag hade inte varit möjligt utan alla fantastiska människor jag mött på vägen – de som stöttat mig, uppmuntrat mig och till slut fått mig att tro på min egen förmåga att bidra till förståelsen av hur immunceller fungerar i människovävnader och vid sjukdomar som hjärncancer, histiocytoser och metabola sjukdomar.

Min forskningsbana började redan innan mina läkarstudier på Karolinska Institutet, då jag fick möjlighet att forska hos Jan-Inge Henter – som senare blev min huvudhandledare som doktorand, mentor och en stor förebild inom den patient-nära forskningen. Mina doktorandprojekt genomfördes i samarbete mellan Barncancerforskningsenheten (BCFE), KBH och Centrum för Infektionsmedicin (CIM) i Huddinge, under handledning av Mattias Svensson. Jag hade turen att hamna just på BCFE och CIM, där det finns världsledande forskare inom human immunologi och där man samtidigt främjar det jag uppskattar mest med forskningen – samarbete och välvilja.

Senare fick jag möjligheten att forska med Florent Ginhoux vid Singapore Immunology Network (SIgN), A*STAR. Där fördjupade jag mig i de immunceller som jag är expert på – de mononukleära fagocyterna. Det öppnade många nya dörrar och gav mig chansen att bidra till världsledande forskning inom området. Att sedan få applicera denna kunskap på ett nytt område – hjärnan – blev möjligt genom mina postdoc-studier i Sten Linnarssons grupp vid Karolinska Institutet. Jag fascineras ständigt av allt nytt vi lär oss om dessa celler i människohjärnan, både hos friska och vid sjukdomar såsom hjärncancer.

Mitt mål är att etablera en egen forskningslinje inom translationell neuroimmunologi och att sträva efter bättre diagnostiska och terapeutiska möjligheter för patienter med hjärncancer och inflammatoriska sjukdomar i hjärnan. Immunsystemet spelar en avgörande roll vid dessa tillstånd men vår kunskap är i dag fortfarande mycket begränsad. Återigen – vilken tur att jag har fått möjligheten att, på sjukhussidan, lära mig om de kliniska aspekterna och om hjärnan i allmänhet från neuropatologen Inger Nennesmo, vars spetskompetens inom neuropatologi och diagnostik är ovärderlig. Samtidigt arbetar jag med Sten Linnarsson, tar del av hans och gruppens expertis inom hjärnforskning, inspireras av hans forskningsstil och, inte minst, av hans imponerande ledarskap. Jag tror att allt detta har varit avgörande för min utveckling mot blivande självständig forskare.

Jag vill därför ta tillfället i akt att tacka alla forskare och kliniker jag haft förmånen att arbeta med – och inte minst mina studenter, som inspirerar mig varje dag och hjälper mig att utvecklas till en bättre forskande läkare. Sist men inte minst kommer stödet från Jeanssons stiftelse att spela en viktig roll i utvecklingen av min egen forskningslinje inom human neuroimmunologi, och för det är jag oerhört tacksam!